Provozovna rychlého občerstvení. Druh veřejného stravování založený na rychlém výběru, prodeji a konzumaci stravy. Provozovna může být vybavena jednoduchou obslužnou nebo samoobslužnou výdejní linkou, ale i propracovaným systémem výdejních míst, které zrychlují odbavení a zvyšují propustnost celého provozu.
Obr. Provoz rychlé občerstvení výrobna, výdej a zázemí.
Malá kuchyně s kapacitou do 100 jídel. Tento typ provozu se ve většině případů vyznačuje nedostatkem místa. Z tohoto důvodu je nutné od samého počátku důkladně zvážit skladbu nabízených jídel, aby navržená technologie odpovídala požadavkům na rozmanitost, kapacitu, ale zároveň zohledňovala prostorové možnosti provozu.
Obr. Restaurace s kapacitou 100 jídel varna, výdej a mycí část.
Střední kuchyně s kapacitou 100 – 300 jídel. Jedná se o nejrozšířenější typ provozu, které najdeme ve většině hotelů, restaurací, škol, domovů pro seniory a pod. Tyto kuchyně je vhodné vybavit výkonnější technologií s ohledem na nerovnoměrné zatížení provozu v průběhu stravovacích cyklů. Skladba jednotlivých zařízení by měla vyhovovat široké rozmanitosti v přípravě hotových jídel i minutkové kuchyně.
Obr. Restaurace s kapacitou do 300 jídel. Varna, výdejní část, mycí centrum
Velká kuchyně s kapacitou jídel 300 – 500+. Stravovací provozy, které jsou charakteristické vařením velkého objemu hotových jídel ve více druzích. Tento typ provozu se nejčastěji využívá v nemocnicích, výrobních závodech, školách, ústavech sociální péče a pod. Vzhledem k velkému objemu připravované stravy je třeba dbát na kvalitu a správné na dimenzování použité technologie, aby nedocházelo k přetěžování a následným poruchám jednotlivých strojů.